A nap sugárzó ereje

A nap a sugárzó energia  fő forrása, amit rendszeresen érzékelünk is. Tartózkodtunk-e már kora tavasszal a  természetben kb. 10°C-os napsütésben, ilyenkor azonnal megérezzük, ha hirtelen felhő takarja el a napot. A levegő ugyan még nem hűlhetett le, de a felhő miatt már nem képesek a melegítő hatású infravörös sugarak áthatolni és hűvösebb hőérzet alakul ki bennünk. Az infravörös hősugárzó rendszerben az infravörös hő éppen olyan, mint a napé. Ne aggódjon, ennek semmi köze a káros napsugarakhoz (UV), amelyek roncsolhatják a bõrt. Ez a sugárzás egy olyan energia, amely tárgyakat - testeket - melegít fel, de a körülöttük lévő levegőt nem. Ezt a hősugárzást szokás infravörös energiának nevezni.  Az infravörös sugárzás közép (IR-B) és hosszú (IR-C) tartománya szabad szemmel nem látható, csak az infravörös rövid (IR-A) tartománya, mivel annak hullámhossza közel található a látható fényhez. A Philips és a Toshiba által kifejlesztett Vitae és Zenit sugárzó az egyedüli a piacon, amely képes az infravörös tartomány teljesspektrumában sugározni.

Dr. Tadashi Ishikawa 1965-ben kapott szabadalmat cirkónium-kerámiás infravörös hősugárzókra, miután öt évig a Fuji Mcal kutatási és  fejlesztési osztályán dolgozott. Az ezeken a hősugárzókon alapuló infravörös hősugárzó rendszereket kizárólag gyakorló orvosok  használták Japánban, amíg 1979-ben meg nem kapták az engedélyt a közhasználatra. Azóta tovább finomították  az ötletet, miközben megszületett az infravörös hősugárzó rendszer, amit az USA-ban 1981 óta árusítanak, köznyelven infraszauna. Hasonló infravörös sugárzó lapokat kórházakban is használnak az újszülöttek melegítésére.

A jelenleg kapható "akciós" infraszaunákban még mindig ezt a több, mint két évtizede forgalomban lévő kerámia sugárzót, illetve az azt követően kifejlesztett fémszálas sugárzókat találjuk meg, melyek csak az IR-B és IR-C tartományokban képesek sugározni.

Az infrasugárzók piacán megjelent a Philips Vitae lámpacsalád 2003-ban, majd 2006-ban a Toshiba Zenit, melyek napjainkra Nyugat-Európában szinte teljesen felváltották a régebbi technológiákat kiemelkedő jótékony hatásának köszönhetően. Az Infravarázs infraszaunákba is ezeket a sugárzókat építjük be.

A szaunáink kivitelezéséhez egy tapasztalt-piacvezető németországi infraszauna építő cég adta át eddigi tapasztalatait, így az Infravarázs szaunák már kiforrott technikák alapján kiszülnek. Az infracsövek elhelyezése, a csövet befogadó tükörlap , és a kabin kialakítása már mind-mind több száz infarkabinban bizonyítottak külföldön és napjainkra teljesen tökéletesítve lettek. 

 

Mi is valójában az infravörös sugárzás?

Az infravörös sugárzás tiszta melegítő sugárzás. A molekulákat saját energiájával gerjeszti, ezáltal a szövetekben magasabb energiaszint alakul ki, ami az ennek megfelelő fiziológiás változásokkal jár együtt, pl. a vérellátottság javulásával, az izomzat lazulásával, gyulladáscsökkentéssel, fájdalomcsillapítással. Az enzimtermelődés serkentése pedig az anyagcsere aktivitás emelkedésével jár.
A lényegi hatásmechanizmusért és ezzel együtt a fontos enzimek serkentéséért az infravörös-spektrum egy bizonyos része felelős. Ez az IR-A tartományból származó hullámhossz, vagyis az orvosi gyakorlatban fontos az infravörös-spektrum szétválasztása.

A történeti hagyomány alapján kialakult beosztás így néz ki:

Vagyis a rövidhullámú szakasz az IR-A területre esik, így ennek van terápiás értéke, mivel többnyire akadálytalanul hatol át a bőrfelszínen. A IR-B és IR-C tartomány szinte kizárólag a felszín melegítésére alkalmas.

Ma már gyakorta használnak ilyen infravörös sugarakat produkáló készülékeket, például a kórházakban az új szülött csecsemők felmelegítésére szolgáló inkubátorokat.


A testszövetekbe mélyen behatoló infravörös sugárzás által előidézett hő számos megbetegedés esetén előmozdítja a gyógyulást. (Dr. med. Flickstein - USA - és Prof. Dr. med. Wolfgang Schmidt radiológus és természetgyógyász szakorvos - Ernst Mority Arndt Egyetem, Greifswald - orvosi beszámolója.) Az izzasztókamra használata kellemes, mert a levegő hőmérséklete alacsony, csupán 40-55°C. Minthogy az emberi test a felületét érő mélyrehatoló infravörös sugárzás által előidézett hő nagy részét - akár 95%-át is - felveszi, kevés energia megy veszendőbe a környező levegőbe való bejutás által. A mélyrehatoló infravörös sugárzás által produkált hőt a szervezet különösen jól hasznosítja.

A hagyományos szauna közvetetett hőforrásokra épül: előbb a konvekciót (légáramlást), majd a hővezetést (a bőr közvetlen érintkezése a forró levegővel) használja, hogy elérje rajtunk gyógyító hatását. Az infravörös hősugárzó rendszerben, az infravörös energia kevesebb, mint 20%-a melegíti a levegőt, és a többi 80% a testünkön belül alakul át hővé. Ezért az infravörös alapú rendszer sokkal nagyobb mélységben és sokkal hatékonyabban melegítheti fel használóit, mint a hagyományos szauna, mivel az energia teljesítménye elsősorban arra irányul, hogy az energiát közvetlenül a test belsejében változtassa hővé, és nem a túlzottan forró levegő előállítására, amely csak felületesen melegíti fel a bőrt. Ez az alapvető különbség magyarázza meg a sok, eddig nem ismert hasznot, amely - a beszámolók szerint - az infravörös hősugárzó rendszer által elérhető, de amelyeket a hagyományos szauna nem képes biztosítani. 

Az infravörös hősugárzó rendszerben használt infravörös energia a hagyományos forrólevegős szauna által  kiváltott verejtékezés két-háromszorosát képes elérni, miközben lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten, vagyis  40 -55 °C-on működik a forró levegős szaunában fennálló 80 -110 °C-kal szemben. Az alacsonyabb hőmérséklet biztonságosabb azok számára, akiknél fennállnak szívérrendszeri kockázati tényezők, amelyeket a korábbi, forró levegős szauna hőmérséklete negatív irányban befolyásolhat.

Az infravörös szaunában lélegezni is kimondottan kellemesebb, ahol a levegő hőmérséklete 10 - 52°C-al alacsonyabb, mint a hagyományos forró levegős szaunában és a páratartalom sem csökken. Köztudott, hogy a hagyományos szaunában keletkező száraz gőzt idősek, bizonyos betegségben szenvedők és gyermekek nem használhatják, mely kizáró okok az infraszaunában nem állnak fenn. Felhasználóbarát jellegénél fogva, az emberek  természetesen szívesebben használják az infravörös hősugárzó rendszereket, és rendszeresen használni fogják, mivel könnyebb a jóval hűvösebb levegőt belélegezni, valamint  a kifejezetten kellemes közérzet miatt, amely a felhasználók szerint utóhatásként lép fel. Ezeket az infravörös hősugárzó rendszereket nyitott ajtóval is használhatjuk.

 

Az infravörös sugárzásnak tulajdonított, világszerte publikált élettani hatások: 

A legutóbbi 25 év során, japán és kínai kutatók és orvosok végeztek beható kutatásokat az infravörös kezeléssel kapcsolatosan és számos kimagasló eredményről számoltak be. Japánban orvosokból és fizikoterápiai szakemberekből álló "Infravörös Társaság" működik, amely tovább kutatja és alátámasztja az infravörös sugárzással végzett kezelési módszer élettani hatásait. Keleten 700.000-nél több infravörös hősugárzó rendszert adtak el teljes testi kezelés céljára, és Kelet-Európában, valamint Ausztráliában további 30 millió ember kapott helyi infravörös kezelést. A teljes testi infravörös kezelést a német orvosok több mint 80 éve használják önálló kifejlesztésű formában.

 

Az alábbiakban a főbb hatások vannak kiemelve.

A hivatkozásra kattintva megtekintheti vagy letöltheti a teljes publikációt és más kapcsolódó anyagokat. Megtekintéshez (Acrobat Reader) vagy(Microsoft Word) szükséges. Az ikonokra kattintva letöltheti a két szükséges programot, ha még nem rendelkezik velük.

 

Szépségápolás - Méregtelenítés

Leglátványosabb hatása a bőrre van. Egy kúra alatt a bőr megfiatalodik. Ez a pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhető. Javít a pattanásos, ekcémás, pikkelysömörös állapoton, segít égés, minden jellegű sérülés és vágás esetén.   "Belső ragyogás", mivel a bőr a mélyreható tisztító hatásnak köszönhetően megszabadul a felhalmozott  szennyeződésektől és az elhalt sejtektől. Normál szaunában a verejték 97 %-ban vízből áll, míg az infraszaunában 80 %-ban vizet vesztünk, a többi 20 % összetétele: zsír, tejsav, koleszterin, zsírban oldott mérgező hatású anyagok, nehézfémek, savak és egyéb, a szervezetet károsító kémiai anyagok. Az infraszaunában az izzadás 2-3-szor hatékonyabb, mint a hagyományos szaunában, ezáltal nagyobb mennyiségű mérgező anyagot képes egy kúra alatt eltávolítani testünkből. A nyílt sebek gyorsabban és kisebb hegesedéssel gyógyulnak.   Megszünteti az érdességet, és bársonyossá  varázsolja a bőrt. Megerősíti és javítja a bőr színárnyalatát és rugalmasságát. Az infrasugarak a bőrbe 4-5 mm mélyen behatolnak (csak a Philips Vitae sugárzó esetében) ezáltal a szubkután rétegben található pórusokat is felmelegíti elősegítve a méregtelenítést. Az infraszauna használatot megelőzően és azt követően ásványvíz fogyasztása szükséges a verejtékezés során keletkezett vízhiány pótlására.

Narancsbőr (cellulit)

A cellulit zsírból, vízből és a bőr alatti tasakokban felgyülemlett bomlási termékből álló gél-szerű anyag. Az infravörös hősugárzó rendszer ezt a betegséget képes gyógyítani olymódon, hogy a mélyhatású verejtékezés segítségével távolítja el a nem kívánatos anyagot a testből. Az infravörös hősugárzó rendszer jelen esetben hatékonyabb lehet, mint a hagyományos szauna, mivel az általa sugárzott hő legalább kétszer mélyebbre hatol a narancsbőrbe, és 10-szer intenzívebben melegíti fel ezeket a szöveteket.      

 

Súlycsökkentés

Mindössze 30 perces kezelés során 300- 900-nál több kalóriát égetünk el. Az alábbiakban megadjuk, hogy 75 kg testsúllyal rendelkező személy 30 perces testmozgással mennyi kalóriát éget el:

                                      

SPORTNEMEK

KALÓRIA

Evezés(maximális erőkifejtés)

600

Úszás (gyorsúszás)

300

Jogging

300

Teniszezés (gyors játék)

265

Favágás

265

Kerékpározás (15 km/óra)

225

Gyaloglás ( 5 km / óra)

150

Maratoni síkfutás

593

                           

 

Bizonyos, fogyással foglakozó szakemberek véleménye szerint, testünk a zsírt a mérgek feloldására hasznosítja.

Mivel az infravörös hősugárzó rendszer felülmúlhatatlan a méregtelenítés terén, ugyancsak nagyszerű módszernek bizonyulhat testünk megszabadításában minden, a felhalmozott mérgek beoldására alkalmas zsírtól.

 

Szívérrendszeri passzív, kondicionáló hatás

Az infravörös hősugárzó rendszer a tolószékbe kényszerültek, illetve mindazok számára is elérhetővé teszi az edzés szívérrendszeri hatásának élvezetét, akik egyéb módon nem végeznek mozgásgyakorlatokat vagy akik nem képesek testedzési vagy kondicionáló program végrehajtására. Ugyanakkor mindennemű edzési program változatosabbá tételére is alkalmas. "Közülünk sokan azért joggingolnak, hogy szívérrendszerük működésén javítsanak és nem azért, hogy erősítsék izomzatukat. A szauna rendszeres használata hasonló módon teszi igénybe a szívérrendszert és rendszeres használata a szívérrendszer kondicionálását és kalóriaégetést végző eszközként ugyanolyan hatást fejthet ki, mint a rendszeres testedzés." Journal of the American Medical Association 8/7/81 (Az Amerikai Orvosi Társaság Lapja).

Az infravörös hősugárzó rendszer által kibocsátott, a bőr alatt 4-5 mm mélyre eljutó, infravörös sugárzás, ezen mély behatolásnak köszönhetően, az izomszövetekre és a belső szervekre intenzív, melegítő hatást fejt ki.

Válaszképpen erre a mély melegítésre, az agyalapi mirigy hatására növekszik a szív mérete és a pulzusszám. Ez a jótékony szívterhelés az edzéssel és a kondicionálással megcélzott szívérrendszeri hatást váltja ki. Orvosi kutatások igazolják, hogy a szauna használata szívérrendszeri kondicionálást nyújt azáltal, hogy a test a lehűlés érdekében energiát fejt ki, miközben jelentős pulzusszám-, szívteljesítmény- és anyagcsere-fokozódás lép fel. A szívérrendszeri kondicionálás ilyen formájának helyénvalóságát igazolja a NASA 1980-as években elvégzett széleskörű kutatása is, amely szerint a szívérrendszeri funkció infravörös serkentése ideális módszer a hosszú űrutazások alatt az amerikai űrhajósok szívérrendszeri kondíciójának fenntartásához. A teljes testi átmelegítés során a véráramlás bizonyítottan 5-7 liter/percről, akár 13 liter/perce-re is emelkedhet.

Fül-, orr-, gége-betegségekkel szembeni jótékony hatás

 • krónikus középfül-gyulladás, ill. fertőzés: egyik klinikai tanulmányban krónikus serousotitis media esetében a megfigyelt személyek 70%-nál megszűntek az izolálható kórokozó baktériumok

 • torokfájás                                                               

 • fülzúgás: krónikus, súlyos esetek jöttek rendbe 10 infravörös kezelés után

 • orrvérzés

Izom- és mozgásszervi megbetegedések

Japán kutatók részéről jelzett, az infravörös kezelések során elért sikerek

 • izületi gyulladások, izomgörcsök - csökkentése, ill. teljes megszüntetése

 • traumás izületi gyulladás

 • alhas-táji fájdalom - enyhítése

 • sérülések következményeinek kezelése

 • összenövések - megnyúlt vagy könnyen szakadó izomszövetek; amelyek versenyzőknél fordulnak elő általában, trauma és ismétlődő stressz hatásár         

 • porckorong-sérülésekkel járó neuralgia

 • agyi zúzódások - gyors gyógyítása                        

 • feszes vállizmok - lazítása                          

 • összenyomásos törés - például - egyetlen kezelést követően 3 nap után megszűnt a fájdalom

 • gerincvelő rázkódás - a poszt-traumás sokk visszafejlődött

 • feszült izmok - lazítása

 • a mozgást követő izomfájdalom megszüntetése - versenyzők számára életbevágó

 • köszvényes, reumás jellegű izületi gyulladás: - mind jelentősen enyhült vagy javult

 • vállfájás - enyhült vagy megszűnt             

 • nyirokérgyulladás - megszűnt

Sebhelyek a bőrön

A véglegesen kialakult forradások, még keloidok is, fokozatosan felpuhulnak. Az égések és egyéb sebek vagy  vágások jelentősen enyhébb hegesedéssel gyógyulhatnak.

 

Az infravörös sugárzás alkalmazása a rák elleni harcban

 Az infravörös sugárzás vizsgálatának során felfedezett, nem várt mértékű méregtelenítési- és immunrendszer-erősítő hatása indokolja az infravörös hőkabinok egyre növekvő alkalmazását a rák elleni harcban is – úgy a megelőzésben, mint az utókezelésben egyaránt.

A megelőzésben a test ellenálló-képességének növelése a cél a rák kialakulásának elkerülése érdekében.

Az utókezelésben a rákos beteget tudományosan megalapozott méregtelenítő program keretében szabadítják meg a szabadgyökök terhelésétől, illetve azoknak a tumor agresszív, magas sugárdózisokkal történő kezelése, és a rák elleni kemoterápia miatt adagolt sejtmérgek következtében fellépő bionegatív mérgező hatásától.

August Bier professzor, greifswaldi sebész a 20-as években ismertette a láz előnyeit a spontán sebgyulladások esetén és mellrák-daganatok operációi után. Kiújult daganat megjelenése ritkábbá vált.

Az eredményes rákterápia alapja a hagyományos műtéti, sugárkezeléses és kemoterápiás kezelés. Az infravörös hőkabinban történő izzadás – amennyiben a terápiába beilleszthető és azzal összeegyeztethető – a rákbetegek átfogó kezelésének kiegészítő módszerének egyik alkotóeleme lehet.

Reumás izületi gyulladások okozta fájdalom enyhítése

 

Általánosan elfogadott ténynek minősül, hogy a meleg az
alábbi terápiás hatásokkal bír:

Az alábbi összefoglalás ED. Justus F. Lehmann M.D., Williams and Wilkins "Meleg- és hidegterápia" című alkotása, 4. kiadásának 9. fejezetére és az abban bemutatott adatokra épül.

 • biztosítja a kollagén szövetek nyújthatóságát

 • közvetlenül csökkenti az izommerevséget

 • enyhíti az izomgörcsöket

 • enyhíti a fájdalmat

 • fokozhatja a vér áramlását

 • segít a gyulladásos vérömlenyek, ödémák és váladékok feloldásában

 • nemrég kezdték használni a rák kezelésében is.

       

Ellenjavaslatok (hagyományos és infraszauna):

 • Amint láthatjuk, az infravörös hősugárzó rendszer által kibocsátott infravörös spektrum a világszerte folytatott kutatások tanúsága szerint elképesztően szerteágazó gyógyító hatású lehetőségekkel és előnyökkel bír. A felsorolt adatokat csak referencia céljából közöltük.
  Az adatok nem hivatottak és engednek következtetni arra, hogy az infravörös hősugárzó rendszer kúraszerű használatával  minden betegség kezelhető és gyógyítható.

 • Betegség esetén először kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

 • Terhesség, vagy terhességi gyanú esetén, be kell szüntetni a szauna használatát.

 • Újonnan kialakult izületi sérülés esetén kerüljük a melegítést, a sérülést követő első
  48 órában, ill. mindaddig, amíg a forrósági és a duzzanati tünetek alább nem hagynak.

 • Fémtűk, rudak, művi izületek és egyéb műtét útján beültetett anyagok az infravörös sugarakat általában   visszaverik és így ezeket a rendszer nem melegíti fel, ennek ellenére az infravörös hősugárzó rendszer használata előtt ajánlott kikérni a sebész véleményét.

 • A beültetett, orrba vagy fülbe helyezett szilikon protézisek felmelegedhetnek az infravörös sugarak hatására. Mivel a szilikon 200°C (392°F) fölött olvad meg, az infravörös hősugárzó rendszer használata nem válthat ki negatív hatást.

 • Az alhas tájékának felmelegítése a nők havi vérzésének idején átmenetileg fokozhatja a vérzést. Ezen jelenség észlelésekor a nők eldönthetik, hogy elviselik-e ezt az átmeneti, aggodalomra okot nem szolgáltató tünetet, vagy a ciklus alatt egyszerűen lemondanak az infravörös  hősugárzó rendszer használatáról.

 

Reméljük most már minden szükséges információ birtokában van.

Az infraszaunák között lévő lényeges különbségek megismeréséhez tekintse meg a "Szaunák és infrasugárzók összehasonlítását".